Nasze cele
- Średnie zużycie wynoszące 2,75 l wody na litr piwa.
- Zużywanie poniżej 3 l wody do wyprodukowania litra piwa we wszystkich browarach.
- Zrównoważone wykorzystywanie wody we wszystkich browarach.
Działamy na rzecz ochrony środowiska
Naszym celem jest zabezpieczenie zasobów dobrej jakości wody zarówno dla naszych browarów, jak i społeczności, w których działamy.
Woda to jeden z najważniejszych składników niezbędnych do uwarzenia piwa. Z uwagi na zmiany klimatyczne niedobór wody staje się problemem także w regionach, w których nigdy dotąd o tym nie słyszano. Naszym celem jest zabezpieczenie zasobów dobrej jakości wody zarówno dla naszych browarów, jak i społeczności, w których działamy.
Sporo już dokonaliśmy w zakresie ograniczenia zużycia wody.
Na przestrzeni ostatnich dziesięciu lat zredukowaliśmy zużycie wody do najniższego poziomu w branży, zarówno w Europie, jak i na świecie. A to jeszcze nie koniec.
Dowiedz się więcejDo 2030 roku planujemy uzyskać w Europie średnie zużycie wody na poziomie 2,75 litrów na litr uwarzonego piwa.
Jednocześnie zobowiązujemy się wykorzystywać do uwarzenia litra piwa mniej niż 3 litry wody w każdym z naszych europejskich browarów.
Dowiedz się więcejSkoncentrujemy się na wydajności operacyjnej oraz zainwestujemy w nowe technologie,
które ograniczą zużycie wody do minimum, przy jednoczesnym zachowaniu najwyższej jakości produktów i standardów higieny. Będziemy angażować się w działania chroniące zasoby wodne, realizowane w społecznościach w których działamy oraz w ramach łańcucha dostaw Grupy Asahi, której częścią jest Kompania Piwowarska.
Dowiedz się więcejRaport Zrównoważonego Rozwoju
Jeszcze więcej informacji na temat naszych działań i osiągnięć w roku 2023
znajdziesz w kompletnej wersji raportu.
Więcej na temat
Naszych działań na rzecz
zrównoważonego rozwoju
Lechendy idą z wiatrem zmian! Lech jest warzony dzięki energii z wiatru
Ludzie wykorzystują wiatr do różnych celów: żeglowania, latania, a jak się okazuje, można go używać także do warzenia piwa.
PrzeczytajMontujemy nowoczesny system pomp ciepła w poznańskim browarze
Kompania Piwowarska kontynuuje działania na rzecz redukcji emisji CO2 instalując w kolejnym swoim browarze – Lech Browary Wielkopolski nowoczesny system odzyskiwania energii oparty na pompach ciepła.
PrzeczytajZrównoważony rozwój fundamentem naszej strategii biznesowej
Warzone z wykorzystaniem energii wiatrowej, w sposób pozwalający na rekordową oszczędność wody i sprzedawane w niemal połowie w opakowaniach wielokrotnego użytku – już dziś piwo Kompanii Piwowarskiej powstaje z poszanowaniem zasobów naturalnych i otoczenia.
Przeczytaj