Nasze cele
- 50% redukcji emisji CO2 w naszych browarach w Zakresie 1 i 2 w stosunku do 2015 r.
- 100% udziału energii ze źródeł odnawialnych w całości energii elektrycznej zużywanej przez nasze browary.
- Neutralność węglowa naszych Browarów.
- 30% redukcji emisji CO2 w Zakresie 3 w stosunku do 2020 r.
- Neutralność węglowa w całym łańcuchu wartości.
Działamy na rzecz ochrony środowiska
Bezdyskusyjne zmiany klimatyczne, z którymi mamy do czynienia wpływają na życie każdego człowieka.
Z uwagi na fakt, że ich główną przyczyną jest wysoka emisja dwutlenku węgla do atmosfery, czujemy się zobowiązani do jej ograniczania w naszych browarach i osiągnięcia neutralności węglowej. To nasze najważniejsze zobowiązanie, które realizujemy z myślą o przyszłych pokoleniach.
Motywujemy do ograniczenia emisji CO2
Chcemy zmotywować naszych dostawców i partnerów do ograniczenia emisji dwutlenku węgla w całym łańcuchu dostaw o 30%.
Neutralność węglowa w browarach
Planujemy osiągnąć neutralność węglową w naszych browarach do 2030 r.
Neutralność węglowa w całym łańcuchu dostaw
Naszym ostatecznym celem jest neutralność węglowa w całym łańcuchu dostaw do 2040 r.
Planujemy, że neutralność węglową w naszych browarach osiągniemy do 2040 roku.
Ponadto dążymy do ograniczenia emisji dwutlenku węgla w całym łańcuchu dostaw o 30%. Naszym ostatecznym celem jest neutralność węglowa w całym łańcuchu dostaw do 2040 roku.
Dowiedz się więcejAby zrealizować te założenia coraz powszechniej korzystamy z zielonej energii.
Od 2019 roku energia elektryczna zużywana przez nasze browary pochodzi w całości ze źródeł odnawialnych. Kolejnym krokiem transformacji energetycznej jest koncentracja na obniżaniu emisji związanych z wykorzystaniem energii cieplnej. W związku z tym w 2023 r. rozpoczęliśmy montaż pomp ciepła w browarach w Tychach i w Poznaniu, aby odzyskać ciepło powstające w procesie warzenia piwa. Jednocześnie intensywnie pracujemy nad redukcją zużycia energii w browarach i magazynach.
Dowiedz się więcejWpływ naszych produktów na środowisko nie jest związany wyłącznie z ich wytwarzaniem w browarach.
Aby zrozumieć skalę tego zjawiska, dokonujemy pomiarów dwutlenku węgla i śledzimy cykl życia produktów. W oparciu o te działania prowadzimy aktywną współpracę z naszymi dostawcami i klientami w celu ograniczenia emisji, szczególnie w obszarze opakowań, transportu oraz chłodzenia piw dostępnych w sprzedaży.
Dowiedz się więcejRaport Zrównoważonego Rozwoju
Jeszcze więcej informacji na temat naszych działań i osiągnięć w roku 2023
znajdziesz w kompletnej wersji raportu.
Więcej na temat
Naszych działań na rzecz
zrównoważonego rozwoju
Lechendy idą z wiatrem zmian! Lech jest warzony dzięki energii z wiatru
Ludzie wykorzystują wiatr do różnych celów: żeglowania, latania, a jak się okazuje, można go używać także do warzenia piwa.
PrzeczytajMontujemy nowoczesny system pomp ciepła w poznańskim browarze
Kompania Piwowarska kontynuuje działania na rzecz redukcji emisji CO2 instalując w kolejnym swoim browarze – Lech Browary Wielkopolski nowoczesny system odzyskiwania energii oparty na pompach ciepła.
PrzeczytajZrównoważony rozwój fundamentem naszej strategii biznesowej
Warzone z wykorzystaniem energii wiatrowej, w sposób pozwalający na rekordową oszczędność wody i sprzedawane w niemal połowie w opakowaniach wielokrotnego użytku – już dziś piwo Kompanii Piwowarskiej powstaje z poszanowaniem zasobów naturalnych i otoczenia.
Przeczytaj